Αρχική Χάρτης Πλοήγησης Αναζήτηση
 
...

 
Είναι μια ιδιαίτερη μέρα σήμερα για την ταλαιπωρημένη Μάκιστο, ένα χωριό που πλήρωσε βαρύ τίμημα το βαρύτερο σε ανθρώπινες απώλειες στις καταστροφικές πυρκαγιές  του Αυγούστου του 2007.
Η μεγάλη αυτή καταστροφή, η οδύνη για όσους χάθηκαν, μπορούν πια να μείνουν βαθιά χαραγμένες στη μνήμη και την ψυχή μας, αλλά ταυτόχρονα να δώσουν την θέση τους στο μέλλον, στην αναγέννηση και ανασυγκρότηση όχι μόνο της Μάκιστου, αλλά ολόκληρης της περιοχής που δοκιμάστηκε από τις φονικές πυρκαγιές.
Όλοι μας εκφράζουμε τις ευχαριστίες και την ευγνωμοσύνη μας στους αξιόλογους ιδιώτες που με δική τους πρωτοβουλία βρέθηκαν δίπλα στους πυρόπληκτους και συνέβαλλαν στο να ξαναδοθεί πνοή και ελπίδα σε αυτή την ταλαιπωρημένη περιοχή, στο να αποκτήσουν πάλι στέγη άνθρωποι που έχασαν περιουσίες στις δύσκολες εκείνες μέρες του 2007.
Ευχαριστούμε και τιμούμε αυτούς τους ανθρώπους που με την πρωτοβουλία τους έδειξαν πως υπάρχει ακόμα στη κοινωνία η αίσθηση της αλληλεγγύης και της προσφοράς προς τον συνάνθρωπο που υποφέρει.
Και με αυτή την ευκαιρία να πούμε και ένα μεγάλο ευχαριστώ και στην Κυπριακή Δημοκρατία που και αυτή σε μια ένδειξη αλληλεγγύης και προσφοράς βοήθησε στο να ξαναφτιαχτούν χωριά της περιοχής που και αυτά δοκίμασαν την καταστροφική μανία της πυρκαγιάς.
Τιμούμε και ευχαριστούμε όλους όσους με κάθε τρόπο συνέβαλλαν στο να ανακουφιστούν οι άνθρωποι που έχασαν τους δικούς τους ανθρώπους και τις περιουσίες τους σε εκείνο το τρομερό Αύγουστο του 2007.
Είναι πλέον η ώρα του Κράτους , της Πολιτείας να πράξουν στο ακέραιο το δικό τους καθήκον.  
Είναι απόφαση αλλά και δέσμευση από παλιά από τις δύσκολες ώρες των πυρκαγιών του 2007, του Γιώργου Παπανδρέου , να υλοποιηθεί ένα ειδικό Πρόγραμμα ανασυγκρότησης και ανάπτυξης των πυρόπληκτων περιοχών.
Τους βασικούς άξονες τους  παρουσίασε ο ίδιος ο σημερινός Πρωθυπουργός το 2007 στις αρχές Σεπτεμβρίου, μόλις είχαν σβήσει οι φλόγες στον Πύργο.
Το 2008 τον Ιούνιο, ως Αντιπολίτευση τότε, καταθέσαμε στη Βουλή Πρόταση Νόμου για την Ανασυγκρότηση και Ανάπτυξη των πυρόπληκτων περιοχών.
Δεν είναι ώρα να κρίνω τι έγινε και την δεν έγινε για τις πυρόπληκτες περιοχές την προηγούμενη περίοδο.
Είναι όμως ώρα που η Πολιτεία, το Κράτος αναλαμβάνουν τις ευθύνες τους και προχωρούν σε πράξεις που αφορούν στην ουσιαστική ανασυγκρότηση και ανάπτυξη των πυρόπληκτων περιοχών.
Το Νομοσχέδιο για την ανασυγκρότηση των πυρόπληκτων περιοχών συζητείται για τελική έγκριση στη σημερινή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου και οδεύει στη Βουλή για ψήφιση.
Σύντομα πιστεύω, θα έχει γίνει Νόμος του Κράτους και θα αποτελεί ένα πολύτιμο εργαλείο για την ανάπτυξη και της περιοχής σας και όλης της Ηλείας.
Βασική του φιλοσοφία είναι η διασφάλιση και συγκράτηση των πληθυσμών στις εστίες του, η οικονομική ανάπτυξη, η κοινωνική συνοχή  η περιβαλλοντική προστασία, η διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Να ευχαριστήσω για μια ακόμα φορά όσους μέχρι σήμερα συνέβαλλαν με δική τους πρωτοβουλία στην ανακούφιση των πληγέντων και στην αποκατάσταση κατεστραμμένων οικισμών και να διαβεβαιώσω τους φορείς και τους κατοίκους της περιοχής πως η Πολιτεία δεν ξεχνά και πως πολύ σύντομα θα είναι νόμος του Κράτους το Νομοσχέδιο για την Ανασυγκρότηση και Ανάπτυξη των πυρόπληκτων περιοχών.